- ανθρωποκτονία
- Έγκλημα κατά της ζωής, το οποίο κατά την ποινική νομοθεσία μπορεί να υπαχθεί σε έναν ορισμένο αριθμό ειδικότερων περιπτώσεων. Κοινό στοιχείο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι με το έγκλημα προκαλείται ο θάνατος ενός προσώπου. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επέλθει είτε με θετική πράξη είτε με παράλειψη. Κατά τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, αν η α. εκτελέστηκε με πρόθεση, δηλαδή με επιδίωξη αυτού του αποτελέσματος, τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εκτός αν η απόφαση και η εκτέλεση της πράξης έγιναν σε κατάσταση ψυχικής ορμής του εγκληματία, οπότε τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη (5-20 χρόνια)· αν η α. εκτελέστηκε από αμέλεια, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.
Οι ειδικότερες περιπτώσεις α. που προβλέπει ο ελληνικός ποινικός νόμος είναι η α.με συναίνεση, η συμμετοχή σε αυτοκτονία, η παιδοκτονία, η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης και η έκθεση.
α. με συναίνεση. Έτσι αποκαλείται μια α., όταν εκτελείται μετά από επίμονη παράκληση από μέρους του θύματος, το οποίο πάσχει από αθεράπευτο νόσημα, και από οίκτο προς το θύμα. Ορισμένες α. αυτού του είδους κατά τα τελευταία χρόνια, σε διάφορες χώρες, προκάλεσαν πολλές συζητήσεις μεταξύ γιατρών, νομικών, θεολόγων και πολιτικών, εγείροντας το ζήτημα της νομικής στήριξης της ευθανασίας, με αποφάσεις δικαστηρίων που προκάλεσαν αρκετές συζητήσεις και διαμαρτυρίες εκατέρωθεν (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία). Πάντως, ο ελληνικός Π.Κ. (άρ. 300) τιμωρεί αυτό το είδος α. με ποινή φυλάκισης (10 ημέρες έως 5 χρόνια).
παιδοκτονία. Είναι το ειδικό ποινικό αδίκημα μιας μητέρας που σκοτώνει το παιδί της κατά τον τοκετό ή μετά τον τοκετό, αλλά εφόσον διαρκεί ακόμα η διατάραξη του οργανισμού της από τον τοκετό. Προβλέπεται γι’ αυτό κάθειρξη όχι μεγαλύτερη των δέκα ετών.
τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης. Είναι η πρόκληση του θανάτου του κυοφορούμενου, με έκτρωση ή με άλλον τρόπο, από τη μητέρα ή από τρίτο πρόσωπο. Η ποινή κυμαίνεται από φυλάκιση μέχρι ενός έτους (για τη μητέρα) έως κάθειρξη μέχρι δέκα ετών για τους τρίτους (άρ. 304). Δεν αποτελεί αδίκημα και μένει ατιμώρητη η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που εκτελείται από γυναικολόγο-μαιευτήρα, αν δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης, για τη σωτηρία της ζωής ή την αποφυγή διαρκούς σωματικής βλάβης της μητέρας, καθώς και στην περίπτωση κυοφορίας κατόπιν βιασμού.
έκθεση. Είναι η εγκατάλειψη αβοήθητου προσώπου για την προστασία του οποίου υπάρχει έννομη υποχρέωση (ανήλικου, ανάπηρου, ατόμου που έχει τραυματιστεί από τον ίδιο τον δράστη)· όταν η έκθεση έχει συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, η ποινή που προβλέπεται είναι κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών (άρ. 306).
Τέλος, α. μπορεί να θεωρηθεί και η παράλειψη λύτρωσης κάποιου που η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο (άρ. 307), όταν γίνει με πρόθεση και φυσικά έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο, π.χ. τραυματία που συναντά κάποιος οδηγός o οποίος διέρχεται με το αυτοκίνητό του και τον εγκαταλείπει αβοήθητο, παρά τις επικλήσεις του. Η ποινή που προβλέπεται είναι φυλάκιση μέχρι ενός έτους.
* * *η (Α ἀνθρωποκτονία)η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση του θανάτου άλλου ανθρώπου από τον δράστη.
Dictionary of Greek. 2013.